środa, 1 maja 2013

Pierożki z suszonymi pomidorami

Imprezowe pierożki to oczywiście pomysł na formę przekąski, nadzienie zależy od nas (świetnie nadaje się zazwyczaj to, co akurat mamy w lodówce ;) ). Dzisiaj prezentuję nadzienie z suszonych pomidorów i oliwek, świetnie sprawdzi się jednak każde inne. Pamiętajmy jednak, aby nie były to produkty zbyt mokre, ponieważ podczas pieczenia, pierożki mogą popękać.



Składniki:
  • 1op. ciasta francuskiego
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • tarty ser żółty
Przygotowanie:
  • ciasto rozwijamy i kroimy na kwadraty
  • na co drugim kwadracie układamy odrobinę sera, przekrojoną oliwkę oraz pasek suszonego pomidora. Przykrywamy kawałkiem ciasta bez nadzienia i zlepiamy brzegi. Ważne jest, żeby brzegów ciasta nie ubrudzić tłuszczem (uwaga z pomidorami suszonymi!), bo ciasto się nie sklei. Aby dodatkowo zabezpieczyć brzegi ciasta i dodatkowo je udekorować, dociskamy je widelcem.
  • układamy pierożki na papierze do pieczenia i lekko zwilżamy wodą powierzchnię każdego pierożka.
  • piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (lub zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu ciasta francuskiego) i pieczemy przez 15-20 min, aż pierożki osiągną złoty kolor.
Gotowe pierożki podajemy z oliwą z dodatkiem czosnku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz