Składniki:
- 140 g mielonych orzechów włoskich
- 8 jajek
- 140g cukru
- 800ml kremówki
- 2 tabliczki czekolady (z czego przynajmniej jedna gorzka)
- do dekoracji: wiórki kokosowe, srebrne kuleczki, orzechy mielone
- Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy orzechy
- z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do masy orzechowej mieszając wszystko delikatnie ale dokładnie.
- tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach 15-20 minut.
- kremówki podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nich czekoladę. Schładzamy i ubijamy jak bitą śmietanę.
- Biszkopt orzechowy po upieczeniu kroimy na pół aby otrzymać 2 okręgi tej samej grubości.
- Ciasto przekładamy połową ubitej czekoladowej kremówki, resztę rozsmarowujemy na powierzchni tortu.
- Tort dekorujemy według własnego uznania - ja obsypałam brzegi mielonymi orzechami, a wierzch wiórkami kokosowymi i srebrnymi kuleczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz