sobota, 27 kwietnia 2013

Kurczak ze szpinakiem i fetą

Dla niektórych szpinak to koszmar dzieciństwa, dla niektórych (w tym dla mnie) wręcz odwrotnie. Warto się pozbyć uprzedzeń, ponieważ szpinak, jak wiadomo, jest bardzo zdrowym dodatkiem do dań. Do dziś pamiętam jeden z ulubionych obiadów z dzieciństwa - młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym i szpinakiem właśnie :) Dzisiaj jednak prezentuję szpinak w innym towarzystwie (kurczaka można spokojnie zastąpić łososiem!).



Składniki:
(2 porcje)
  • 450g mrożonych liści szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • ser feta - według uznania (u mnie 6 kostek 1cm)
  • sól, pieprz, przyprawa kuchni greckiej

Przygotowanie:
  • filety kroimy na 6 części, doprawiamy przyprawą grecką, odrobiną soli i pieprzem, odstawiamy na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przetartej oliwą.
  • w garnku roztapiamy łyzkę masła i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
  • gdy cebula się zeszkli, dodajemy zamrożony szpinak. Mieszając często podgrzewamy aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą do smaku. Całość podgrzewamy 10-15 min.
  • Na talerzu układamy szpinak, na nim po 3 kawałki kurczaka i kostki sera feta. 
  • Talerz możemy udekorować jogurtem greckim wymieszanym z dużą ilością świeżo mielonwgo pieprzu czarnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz