Składniki:
(2 porcje)
- 450g mrożonych liści szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- ser feta - według uznania (u mnie 6 kostek 1cm)
- sól, pieprz, przyprawa kuchni greckiej
Przygotowanie:
- filety kroimy na 6 części, doprawiamy przyprawą grecką, odrobiną soli i pieprzem, odstawiamy na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie grillujemy na patelni grillowej przetartej oliwą.
- w garnku roztapiamy łyzkę masła i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.
- gdy cebula się zeszkli, dodajemy zamrożony szpinak. Mieszając często podgrzewamy aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą do smaku. Całość podgrzewamy 10-15 min.
- Na talerzu układamy szpinak, na nim po 3 kawałki kurczaka i kostki sera feta.
- Talerz możemy udekorować jogurtem greckim wymieszanym z dużą ilością świeżo mielonwgo pieprzu czarnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz