czwartek, 25 kwietnia 2013

Omlet z pesto i cukinią

Kolejne weekendowe śniadanie. Trochę włoskie, ale przede wszystkim już bardzo wiosenne (a może nawet letnie...?:) ). Omlet można podać z chlebem lub wręcz włożyć go do kanapki. Ja jednak preferuję wersję lżejszą, czyli bez dodatków.



Składniki:
  • 2 jajka
  • 1/3 małej cukinii
  • 1/3 pomidora
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • 1 łyzka pesto
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • na maśle podsmażamy pokrojone w cienkie plastry cukinię i paprykę. 
  • w miseczce roztrzepujemy jajka z łyżką pesto, szczypiorkiem i dodajemy pokrojony w kostkę pomidor i mozzarellę, mieszamy.
  • masą jajeczną zalewamy podsmażone warzywa i całość smażymy lekko podważając brzegi i przechylając nieznacznie patelnię, aby płynna część spływała na spód. Po ok. 3 minutach przykrywamy i podgrzewamy, aż całość się zetnie (ok. 3-5min).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz