Składniki:
- 6 szt papryki typu "rożek" (mogą być czerwone)
- 3 duże pieczarki
- 1 cebula
- ser z niebieską pleśnią, ja użyłam tego
- puszka pomidorów krojonych
- sól, pieprz, tymianek
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano
- 1 łyzka masła
- odcinamy końce papryki (te z ogonkiem :) ) i usuwamy delikatnie gniado nasienne z pestkami. Tak przygotowane papryki wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyzeczkę soli i gotujemy (od momentu zagotowania ok 3 min). Przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
- pieczarki, szynkę i cebulę kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku.
- ser kroimy w drobną kostkę
- Papryki delikatnie nadziewamy wkładając na przemian pieczarki z cebuląi szynką oraz ser. Delikatnie dociskamy.
- Układamy papryki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
- Sos pomidorowy przygotowujemy podsmażając na łyżce masła cebulę pokrojoną w kostkę, zalewając pomidorami z puszki oraz doprawiając całość rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Całość gotujemy ok 10-15 min na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz