wtorek, 23 kwietnia 2013

Papryka faszerowana pieczarkami i serem

Paprykę można zapiekać na wiele sposobów, i z całą pewnością jeszcze nie jeden z nich zaprezentuję. Zaczynam od papryki faszerowanej pieczarkami i serem. Możemy spokojnie pominąć szynkę parmeńską, dzięki czemu otrzymamy danie wegetariańskie.



Składniki:
  • 6 szt papryki typu "rożek" (mogą być czerwone)
  • 3 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • ser z niebieską pleśnią, ja użyłam tego
  • puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, tymianek

Składniki sosu:
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • 1 łyzka masła
Przygotowanie:
  • odcinamy końce papryki (te z ogonkiem :) ) i usuwamy delikatnie gniado nasienne z pestkami. Tak przygotowane papryki wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyzeczkę soli i gotujemy (od momentu zagotowania ok 3 min). Przekładamy na durszlak i przelewamy zimną wodą.
  • pieczarki, szynkę i cebulę kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku.
  • ser kroimy w drobną kostkę
  • Papryki delikatnie nadziewamy wkładając na przemian pieczarki z cebuląi szynką oraz ser. Delikatnie dociskamy.
  • Układamy papryki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 20-25 min w temperaturze 180 stopni.
     
  • Sos pomidorowy przygotowujemy podsmażając na łyżce masła cebulę pokrojoną w kostkę, zalewając pomidorami z puszki oraz doprawiając całość rozdrobnionym czosnkiem, solą, pieprzem i oregano. Całość gotujemy ok 10-15 min na wolnym ogniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz