wtorek, 18 czerwca 2013

Faszerowana cukinia

Cukinia i papryka mogą stanowić jadalną foremkę dla przeróżnych farszy, dzięki czemu wszystko co mamy lodówce, możemy podać w estetyczny czy wręcz wykwintny sposób :) Zaletą faszerowanych warzyw jest również to, że przygotowujemy określoną ilość porcji, które np. łatwo zapakować na lunch do pracy.



Składniki:
  • 1 niewielka cukinia
  • 1/2 kawałka dobrej kiełbasy (u mnie jałowcowa)
  • 2 pieczarki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • 4 plastry sera mozzarella
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej
Przygotowanie:
  • cukinię kroimy na pół i wydrążamy środek. Ja robię to za pomocą takiej łyżki
  • kiełbasę, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i wszystko podsmażamy z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku na łyżce oleju aż cebula się zeszkli.
  • przygotowany farsz nakładamy do wydrążonych połówek cukinii i przykrywamy plastrami mozzarelli.
  • zapiekamy w temp. 180 stopni przez 20-25 min.
Aby poczuć prawdziwie letni klimat, gotowałam przy dźwiękach tej oto piosenki :)

1 komentarz:

  1. u mnie też dzisiaj faszerowana cukinia, a w pudełeczku już czeka druga porcja na jutro do pracy :)

    OdpowiedzUsuń