Składniki:
- 2 twarde jabłka
- 2 cebule (mogą być czerwone)
- 2 podwójne filety śledziowe w occie
- 150g śmietany kremówki
- 1 łyzka musztardy
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- sól, pieprz, cukier
- Jabłka myjemy, kroimy w kostkę (oczywiście usuwając gniazda nasienne :) )
- cebulę obieramy, kroimy w półkrążki
- śledzie płuczemy w wodzie i kroimy na kawałki
- śmietanę lekko ubijamy trzepaczką i jak zacznie się robić puszysta dodajemy musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy.
- układamy w naczyniach (u mnie w szklankach) warstwowo - śledzie - cebula - jabłka - żurawina - sos i tak do wyczerpania składników :) Możemy też przygotować sałatkę w jednej misce.
www.anielskieprzysmaki.pl-polecamy żurawinę z jabłkiem.Pozdrawiam Monika
OdpowiedzUsuń