czwartek, 20 czerwca 2013

Sałatka śledziowa z żurawiną

Przepis podkradziony mojej mamie. Prosta przekąska, głównie imprezowa, którą jest w stanie zrobić każdy, możecie mi wierzyć :) Liczącym kalorie proponuję zastąpić śmietanę kremówkę jogurtem naturalnym (wtedy dodajemy więcej przypraw, żeby osiągnąć odpowiednio intensywny smak).




Składniki:
  • 2 twarde jabłka
  • 2 cebule (mogą być czerwone)
  • 2 podwójne filety śledziowe w occie
  • 150g śmietany kremówki
  • 1 łyzka musztardy
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
  • Jabłka myjemy, kroimy w kostkę (oczywiście usuwając gniazda nasienne :) )
  • cebulę obieramy, kroimy w półkrążki
  • śledzie płuczemy w wodzie i kroimy na kawałki
  • śmietanę lekko ubijamy trzepaczką i jak zacznie się robić puszysta dodajemy musztardę i mieszamy dokładnie. Doprawiamy.
  • układamy w naczyniach (u mnie w szklankach) warstwowo - śledzie - cebula - jabłka - żurawina - sos i tak do wyczerpania składników :) Możemy też przygotować sałatkę w jednej misce.

1 komentarz:

  1. www.anielskieprzysmaki.pl-polecamy żurawinę z jabłkiem.Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń