Składniki:
- 125g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 cukinie
- 2 puszki pomidorów
- 250g pomidorków koktajlowych (lub 2 zwykłe pomidory pokrojone w kostkę)
- 250g pieczarek
- 500g kiełbasy (ja użyłam parówkowej i jałowcowej)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- ostra papryka (opcjonalnie)
- w dużym garnku podsmażamy boczek. Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę.
- Paprykę, cukinię i pieczarki kroimy i dorzucamy do garnka. Całość podsmażamy aż papryka zmięknie.
- Dorzucamy pomidory z puszki i świeże (koktajlowe kroimy na pół) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny.
Marzę o takim leczo z cukinii z własnego ogródka...:-)
OdpowiedzUsuń