środa, 5 czerwca 2013

Leczo

Jednym z podstawowych letnich dań w mojej kuchni jest leczo. Nie wiem, czy udało mi się ugotować je 2 razy dokładnie tak samo, bo zazwyczaj coś dorzucam - czy to kukurydzę czy pieczarki jak tym razem. Podstawą są u mnie jednak cukinia, cebula, papryka, pomidory i czosnek. Dla mięsożernych, jak ja, dodatkowo kiełbasa i boczek :)




Składniki:
  • 125g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 cukinie
  • 2 puszki pomidorów
  • 250g pomidorków koktajlowych (lub 2 zwykłe pomidory pokrojone w kostkę)
  • 250g pieczarek
  • 500g kiełbasy (ja użyłam parówkowej i jałowcowej)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • ostra papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  • w dużym garnku podsmażamy boczek. Jak tłuszcz zacznie się wytapiać, dorzucamy pokrojoną kiełbasę i cebulę. 
  • Paprykę, cukinię i pieczarki kroimy i dorzucamy do garnka. Całość podsmażamy aż papryka zmięknie. 
  • Dorzucamy pomidory z puszki i świeże (koktajlowe kroimy na pół) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. pół godziny.
Podajemy z chlebem.

1 komentarz:

  1. Marzę o takim leczo z cukinii z własnego ogródka...:-)

    OdpowiedzUsuń