czwartek, 18 lipca 2013

Pieczeń z indyka

Wszelkiego rodzaju pieczenie goszczą na moim stole przy okazji obiadów rodzinnych lub w sytuacjach, kiedy przygotowuję obiad na kilka dni :) Indyk przygotowany w podany poniżej sposób świetnie sprawdza się także krojony na zimno, podawany z pieczywem i np. musztardą.


Składniki:
  • filet z indyka (800g-1kg)
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
  • przygotowujemy marynatę mieszając olej, sos sojowy, miód, liście tymianku i rozdrobniony czosnek.
  • marynatą zalewamy mięso i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki, obracając od czasu do czasu.
  • garnek do pieczeni stawiamy na palniku i kiedy się rozgrzeje obsmażamy krótko mięso z każdej strony. Zalewamy marynatą, dolewamy pół szklanki wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy przez godzinę uzupełniając wodę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz