poniedziałek, 15 lipca 2013

Sałata z jajkiem i boczkiem

Przyznam szczerze, że podchodziłam z pewną rezerwą do tego przepisu. Głównie ze względu na dressing przygotowywany na bazie oleju i wytopionego z boczku tłuszczu. Moje obawy okazały się jednak zupełnie bezpodstawne, bo sałatka jest przepyszna!


Składniki:
  • sałata dębowa
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 125g boczku wędzonego ( ja używam krojonego z Lidla :) )
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 4 łyżeczki octu winnego
  • pół pęczka pietruszki
Przygotowanie:
  • na patelni rozgrzewamy olej z rozdrobnionym czosnkiem i smażymy boczek (krojony w niewielkie kawałki). Jak zrobi się chrupiący, zdejmujemy patelnię z ognia i boczek przekładamy na ręcznik papierowy, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
  • do tłuszczu dodajemy musztardę i ocet, mieszamy dokładnie.
  • na talerzu lub w misce układamy sałatę, jajka, boczek i polewamy dressingiem. Całość posypujemy drobno siekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz