piątek, 12 lipca 2013

Caprese na śniadanie

Jako wielka zwolenniczka jedzenia jajek w różnej postaci na śniadanie, przedstawiam kolejną odsłonę omletu, mocno inspirowaną słynną włoską sałatką Caprese, czyli tym, co latem smakuje najbardziej - mozzarellą, pomidorami i świeżą bazylią.

 

Składniki:
  • 1/2 mozzarelli
  • 1/2 pomidora
  • garść liści bazylii
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • sól
Przygotowanie:
  • jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy.
  • dolewamy mleko i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz mozzarellę. 
  • 3 listki bazylii rwiemy i dorzucamy do masy jajecznej. Doprawiamy solą, mieszamy.
  • na patelni roztapiamy masło i wylewamy jajka z dodatkami. Smażymy lekko podważając i przechylając patelnię, aby płynny wierzch spłynął na spód omletu. Pod koniec smażenia przykrywamy patelnię na 2-3 minuty, aby całość się ścięła a mozzarella roztopiła. 
  • po przełożeniu na talerz dekorujemy pozostałymi liśćmi bazylii. 
Jak się inspirujemy Włochami, to może przygotujemy śniadanie przy Verdim w nowej odsłonie? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz