Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 garści truskawek
- 2 garści agrestu
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki miodu
- rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki i agrest myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy z rabarbarem do garnka.
- zalewamy wodą (ok 2 litrów), dodajemy łyżkę cukru i gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia po ok 10 minutach od zagotowania. Jak trochę przestygnie, dosładzamy miodem według uznania.
Kroimy, mieszamy, gotujemy przy dźwiękach: Hot :)
krótko mówiąc, a raczej pisząc. Namówiłaś mnie! Lece zaraz szukać agrestu na jutrzejszy kompocik. dzięki
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompoty u mnie tez często goszczą na stole szczególnie w takie dni jak ten- upalne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kompot wieloowocowy