środa, 10 lipca 2013

Letni kompot

Kompoty gościły w moim domu odkąd pamiętam, przez okrągły rok. W zależności od sezonu bazowały na rabarbarze, jabłkach, śliwkach, gruszkach, porzeczkach i innych owocach. Moja mama i babcia tworzyły najlepsze kompoty, z jakimi miałam okazję się zetknąć. I pomimo, że wszystkie były pyszne, zawsze wyczekiwałam tego rabarbarowego. Dzisiaj przedstawiam swoją wersję.


Składniki:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 garści truskawek
  • 2 garści agrestu
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie:
  • rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Truskawki i agrest myjemy, usuwamy szypułki i wrzucamy z rabarbarem do garnka.
  • zalewamy wodą (ok 2 litrów), dodajemy łyżkę cukru i gotujemy. Garnek zdejmujemy z ognia po ok 10 minutach od zagotowania. Jak trochę przestygnie, dosładzamy miodem według uznania.
Najlepiej smakuje mocno schłodzony w bardzo gorące dni :)
Kroimy, mieszamy, gotujemy przy dźwiękach: Hot :) 


2 komentarze:

  1. krótko mówiąc, a raczej pisząc. Namówiłaś mnie! Lece zaraz szukać agrestu na jutrzejszy kompocik. dzięki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kompoty u mnie tez często goszczą na stole szczególnie w takie dni jak ten- upalne :)
    Zapraszam do mnie na kompot wieloowocowy

    OdpowiedzUsuń