wtorek, 20 sierpnia 2013

Tarta serowa

Moją ulubioną pizzą jest pizza quattro formaggi i to ona była inspiracją do stworzenia podobnej kompozycji na cieście kruchym. Przepis na ciasto do tarty podawałam już jakiś czas temu. Dzisiaj  prezentuję wersję bezmięsną, ale bardzo sycącą i smaczną. Pomidor można spokojnie zamienić na winogrona, żeby otrzymać bardziej wykwintną odsłonę tego dania.


Składniki:
  • ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym tutaj
  • po 1 opakowaniu (ok 150g) serów gorgonzola i camembert
  • 2 mozzarelle
  • 2 jajka
  • 150ml śmietany kremówki 30%
  • 1 pomidor
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
  • bazylia
Przygotowanie:
  • przygotowujemy ciasto zgodnie z instrukcjami podanymi tu.
  • na podpieczonym spodzie układamy pokrojone sery
  • z jajek, śmietany i przypraw przygotowujemy sos, którym zalewamy tartę.
  • na wierzchu układamy plastry pomidora i całość posypujemy bazylią.
  • zapiekamy 25min w temp. 180 stopni.

3 komentarze:

  1. Mmm, musi smakować doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) uwielbiam sery i pomidory, a w takim wydaniu to musi smakowac świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń