piątek, 4 października 2013

Jesienny rozgrzewający kompot

Na blogu możecie znaleźć przepis na kompot typowo letni, ale nadszedł czas na jesienną odsłonę tego prostego, domowego napoju. W tym momencie śliwki wydają się najbardziej oczywistym wyborem, dlatego skupiłam się właśnie na nich dodając jabłko. Ponieważ pogoda za oknem ( i pierwsze przymrozki nocą...) mogą zwiastować przeziębienie, do kompotu dodałam imbir i cynamon, przez co podany na ciepło cudownie rozgrzewa!
Składniki:
  • 0,5kg śliwek węgierek
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego
  • pół łyżeczki imbiru (lub mniej, jeżeli ktoś nie lubi)
  • ewentualnie 2 goździki
Przygotowanie:
  • Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki.
  • Jabłko kroimy na "ósemki", usuwamy gniazda nasienne
  • wkładamy owoce do garnka, zalewamy 1,5l wody, wsypujemy cukier i przyprawy i stawiamy na małym ogniu.
  • po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia.

1 komentarz: