środa, 9 października 2013

Kurczak z sosem paprykowo pieczarkowym

Wielokrotnie wspominałam, że kurczak jest bardzo wdzięcznym składnikiem dań, bo nie dość, że szybko sie go przyrządza, to smakuje i na słono i na słodko, smażony, pieczony i duszony. Dzisiaj przepis właśnie na duszonego kurczaka. Ta metoda sprawdza się szczególnie przy bardzo dużych filetach, których nie chcemy porcjować. Pozwala też na zachowanie soczystości mięsa, co dodatkowo wpływa na walory smakowe.

Składniki:
  • 1 duży filet z kurczaka
  • pół czerwonej papryki
  • 6 pieczarek
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki śmietany 16%
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • do marynaty kurczaka: 2 łyżki oleju, czerwona papryka słodka i ostra, czosnek, pieprz, sól, tymianek
Przygotowanie:
  • mieszamy ze sobą dokładnie składniki marynaty i moczymy w niej kurczaka, najlepiej zostawiamy go w niej na noc.
  • rozgrzewamy patelnię i na mocnym ogniu podsmażamy pierś z obu stron.
  • paprykę, pieczarki i cebulę kroimy, dorzucamy do kurczaka, zalewamy 3/4 szk. wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut przewracając kurczaka od czasu do czasu.
  • wyjmujemy kurczaka. Do składników pozostałych na patelni dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Możemy doprawić do smaku.
  • Sosem polewamy kurczaka i podajemy z chlebem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz