Składniki:
- 1 duży filet z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 6 pieczarek
- 1/3 czerwonej cebuli
- 2 łyżki śmietany 16%
- kilka gałązek świeżego tymianku
- do marynaty kurczaka: 2 łyżki oleju, czerwona papryka słodka i ostra, czosnek, pieprz, sól, tymianek
- mieszamy ze sobą dokładnie składniki marynaty i moczymy w niej kurczaka, najlepiej zostawiamy go w niej na noc.
- rozgrzewamy patelnię i na mocnym ogniu podsmażamy pierś z obu stron.
- paprykę, pieczarki i cebulę kroimy, dorzucamy do kurczaka, zalewamy 3/4 szk. wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut przewracając kurczaka od czasu do czasu.
- wyjmujemy kurczaka. Do składników pozostałych na patelni dodajemy śmietanę, mieszamy dokładnie i zagotowujemy. Możemy doprawić do smaku.
- Sosem polewamy kurczaka i podajemy z chlebem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz