Składniki:
- pęczek włoszczyzny ( 1/4 kapusty włoskiej, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki + natka, kawałek selera, por)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3-4 szklanki bulionu (u mnie wywar z żeberek)
- 1 szklanka grzybów (lub 0,5 szklanki suszonych grzybów namoczonych wcześniej)
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
- prażone pestki dyni
- ewentualnie suszona żurawina
- wywar uzyskałam gotując przez godzinę 800g żeberek w 2 litrach wody z dodatkiem łyżeczki soli, 2 liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
- w oddzielnym garnku podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa (bez czosnku i natki) do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek.
- Zalewamy bulionem, dodajemy natkę i tymianek i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.
- Dodajemy grzyby (jeżeli używamy suszonych, wlewamy je razem z wodą w której się moczyły) i gotujemy jeszcze 30 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem.
- Przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę (uwaga - proponuję miksować partiami po 1/2 dzbanka, żeby całość nie eksplodowała ;)
- Po przelaniu na talerze dekorujemy prażonymi pestkami dyni (uzyskujemy je prażąc pestki na suchej patelni często mieszając przez ok. 5-10min). Dla poszukiwaczy oryginalnych smaków polecam z dodatkiem suszonej żurawiny :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz