wtorek, 19 listopada 2013

Grzybowa zupa krem z pestkami dyni

Zgodnie z obietnicą podaję kolejny przepis na zupę. Ponieważ zapasy grzybów, które udało mi się zgromadzić są pokaźne, postanowiłam ugotować kolejną zupę grzybową, tym razem o konsystencji kremu. Możemy dodać do niej śmietanę jeżeli mamy ochotę, ale i bez jej dodatku zupa powinna Wam wyjść bardzo smaczna!

Składniki:
  • pęczek włoszczyzny ( 1/4 kapusty włoskiej, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki + natka, kawałek selera, por)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 szklanki bulionu (u mnie wywar z żeberek)
  • 1 szklanka grzybów (lub 0,5 szklanki suszonych grzybów namoczonych wcześniej)
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • prażone pestki dyni
  • ewentualnie suszona żurawina
Przygotowanie:
  •  wywar uzyskałam gotując przez godzinę 800g żeberek w 2 litrach wody z dodatkiem łyżeczki soli, 2 liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego.
  • w oddzielnym garnku podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa (bez czosnku i natki) do momentu aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy natkę i tymianek i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut. 
  • Dodajemy grzyby (jeżeli używamy suszonych, wlewamy je razem z wodą w której się moczyły) i gotujemy jeszcze 30 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem.
  • Przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę (uwaga - proponuję miksować partiami po 1/2 dzbanka, żeby całość nie eksplodowała ;)
  • Po przelaniu na talerze dekorujemy prażonymi pestkami dyni (uzyskujemy je prażąc pestki na suchej patelni często mieszając przez ok. 5-10min). Dla poszukiwaczy oryginalnych smaków polecam z dodatkiem suszonej żurawiny :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz