Zaczynam od bardzo prostych w przygotowaniu ciasteczek miodowych.
Składniki:
- 2 szk. mąki pszennej
- 0,5 szk. cukru
- 1,5 łyżki miodu
- 1 jajki
- 50g masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki kwaśnej śmietany
- 0,5 op. przyprawy do piernika
- rozpuszczamy masło z miodem (w garnku lub w kuchence mikrofalowej) i odstawiamy do przestudzenia.
- pozostałe składniki łączymy w misce i dodajemy masło z miodem. Zagniatamy dokładnie.
- rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut aż lekko wyrosną i się zarumienią.
- Ozdabiamy według uznania.
Czym byłyby świąteczne przygotowania bez tego przeboju? ;)
Świetnie przyozdobione ! Aż chce się schrupać :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście cudne na prezent! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń