niedziela, 24 listopada 2013

Świąteczne ciasteczka miodowe

Tak, to już ten czas - czas na świąteczne ciasteczka, pierniczki i inne słodkości, które zamknięte szczelnie spokojnie mogą czekać do Świąt. Pamiętajcie, że pierniczki ładnie zapakowane mogą stanowić uroczy dodatek do prezentu :)
Zaczynam od bardzo prostych w przygotowaniu ciasteczek miodowych.


 Składniki:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 0,5 szk. cukru
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 jajki
  • 50g masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 0,5 op. przyprawy do piernika
Przygotowanie:
  • rozpuszczamy masło z miodem (w garnku lub w kuchence mikrofalowej) i odstawiamy do przestudzenia.
  • pozostałe składniki łączymy w misce i dodajemy masło z miodem. Zagniatamy dokładnie.
  • rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut aż lekko wyrosną i się zarumienią.
  • Ozdabiamy według uznania.
Czym byłyby świąteczne przygotowania bez tego przeboju? ;)

2 komentarze:

  1. Świetnie przyozdobione ! Aż chce się schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście cudne na prezent! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń