środa, 27 listopada 2013

Fińskie ciastka korzenne

Te ciastka to zdecydowanie najbardziej pozytywne zaskoczenie sezonu przedświątecznego w mojej kuchni :) Spodziewałam się kolejnych maślanych ciasteczek z nutą korzenną. Te jednak dosłownie rozpływają sie w ustach. To najlepsze ciastka, jakie do tej pory udało mi się upiec i będę je piec jeszcze z pewnością nie raz. Dodałam do przepisu świeżo mielony pieprz, ponieważ lubię jak korzenne ciastka aż "szczypią w język" :) ale spokojnie możecie pieprz pominąć lub zamienić na mielone goździki jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki.


Składniki:
  • 420 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 Przygotowanie:
  • cukier miksujemy z jajkiem, syropem, przyprawami i sodą.
  • dodajemy miękkie masło i na końcu mąkę. Chwilę wszystko miksujemy (aż składniki się połączą) i zagniatamy ciasto ręcznie.
  • ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto obsypując je mąką (wałek i blat/stolnicę również!) na grubość ok 3mm i wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min (do momentu aż ładnie się zarumienią)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz