Składniki:
- 420 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250g masła
- 200g cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier miksujemy z jajkiem, syropem, przyprawami i sodą.
- dodajemy miękkie masło i na końcu mąkę. Chwilę wszystko miksujemy (aż składniki się połączą) i zagniatamy ciasto ręcznie.
- ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto obsypując je mąką (wałek i blat/stolnicę również!) na grubość ok 3mm i wykrawamy ciastka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 min (do momentu aż ładnie się zarumienią)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz