sobota, 30 listopada 2013

Pierniczki z karmelem

Przepis znaleziony przez moją mamę. Pierniki są kruche i trochę twarde po upieczeniu, ale do Świąt powinny zmięknąć :) Mają bardzo wyraźnie wyczuwalny smak karmelu, co odróżnia je od typowych pierników. Możemy je dekorować według uznania, ale i bez dekoracji smakują bardzo dobrze.


Składniki:
  • 250g miodu
  • 250g cukru
  • 250g masła
  • 5 jajek
  • 1op. przyprawy do piernika
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 1 kg mąki pszennej
 Przygotowanie:
  • 100g cukru upalić na karmel: na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia. Dolewamy niewielką ilość wody aż osiągnie konsystencję gęstego sosu. Odstawiamy.
  • masło ucieramy z resztą cukru dodając po 1 jajku. Następnie dodajemy rozpuszczony miód, zimny karmel, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę.
  • Zagniatamy ciasto ręcznie i wstawiamy do lodówki na noc przykrywając folią.
  • Rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykrawamy pierniczki i pieczemy w temp. 180 stopni 10-15 minut.
 
Znacie utwór świąteczny Carol of The Bells? Chyba każdy kojarzy go z filmu Kevin sam w domu. Nie wpisuje się w kanon uroczych, prostych i wesołych piosenek świątecznych - jest w nim coś niepokojącego i zdecydowanie bardziej pasuje mi do szalejącej za oknem zamieci śnieżnej niż radosnego kolędowania przy choince ;) Mało kto wie, że ta znana melodia powstała na Ukrainie. Jest to zdecydowanie jeden z moich ulubionych świątecznych utworów, a tu znajdziecie moją ulubioną jego wersję :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz