sobota, 15 października 2016

Zupa mleczna z płatkami owsianymi i jabłkiem

Pamiętam, że w dzieciństwie zimą moja mama bardzo często gotowała zupy mleczne. Ciepłe i pożywne były idealnym posiłkiem przed wyjściem z domu. Po latach postanowiłam odtworzyć przepis na taką zupę i wydaje mi się, że z sukcesem :) Zresztą, przepis jest prosty, trudno tu o jakąkolwiek pomyłkę.
Ugotowałam zupę z płatkami owsianymi, ale można je zastąpić np. ryżem lub kaszą manną.


Składniki:
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • cukier lub miód do smaku
Przygotowanie:
  • mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy.
  • wsypujemy płatki owsiane i starte jabłko, doprawiamy cynamonem i cukrem/miodem
  • chwilę gotujemy aż płatki zmiękną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz