sobota, 15 października 2016

Dyniowe pancakes

Sezon na dynie w pełni więc jako fanka pancakes nie mogłam nie użyć jej do przygotowania tych śniadaniowych placuszków :) Skorzystałam z przepisu Marthy Stewart.




Składniki:
  • 1 1/4 szk. mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pół łyżeczki cynamonu, imbiru i soli
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szk. mleka
  • 6 łyżek puree z dyni*
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 jajko
*puree z dyni przygotowujemy przekrawając dynię na pół, usuwając pestki i piekąc ją ułożoną na blaszce cięciem do dołu przez 40 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu wydrążamy miąższ. 1,5 szklanki otrzymałam z małej dyni.
 
Przygotowanie:
  •  wymieszać oddzielnie składniki suche i mokre, po czym przełożyć mokre do suchych
  • po dokładnym wymieszaniu, smażyć niewielkie placuszki na maśle lub oleju
Moim zdaniem najlepiej smakują z miodem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz