Zmniejszyłam ilość składników o połowę, ponieważ mam malutką keksówkę, ale jeżeli zamierzacie skorzystać z normalnych rozmiarów blaszki, zastosujcie podwójną porcję.
Składniki:
- 110g masła
- 180g brązowego cukru
- 1 jajko
- odrobina aromatu waniliowego
- 50g gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao (u mnie 70%)
- 100g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125ml wrzątku
- ucieramy miękkie masło z cukrem, jajkiem i aromatem waniliowym.
- dodajemy roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, ucieramy aż składniki się połączą.
- mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i dodajemy po łyżce, na zmianę z wrzątkiem, do ciasta, ciągle ucierając.
- wlewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 190 stopni przez 20 min (lub 30 przy większych blaszkach), następnie obniżamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 10 (lub 15) minut. W przypadku tego ciasta metoda "suchego patyczka" nie zadziała, ponieważ ciasto nawet po upieczeniu będzie wilgotne.
- odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń