sobota, 26 listopada 2016

Meatball Chowder

To dosyć pracochłonna zupa, ale też jedna z najlepszych, jakie jadłam - kremowa i sycąca, idealna na zimę. Oryginalnie nazwa "chowder" nawiązywała do zupy z ryb i owoców morza, zagęszczanej pokruszonymi krakersami lub zasmażką, koniecznie z dodatkiem mleka lub śmietany. Do Stanów Zjednoczonych przepis na nią przywieźli imigranci z Anglii i Francji. Obecnie przepisów na chowder jest mnóstwo - mięsne, warzywne, kukurydziane... Ja postanowiłam poeksperymentować i sama stworzyłam swój chowder z klopsikami. Żeby sobie trochę uprościć sprawę, użyłam bulionu z kostki i mrożonych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć własnoręcznie przygotowanych składników.


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 15 krakersów
  • 250ml słodkiej śmietanki 12%
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw do zupy (u mnie Zupa Brokułowa)
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250g szynki konserwowej pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do ziemniaków i odrobina sosu Worcestershire
Przygotowanie:
  • mięso mielone mieszamy z pokruszonymi krakersami, jajkiem, 4 łyżkami śmietanki i przyprawami (łącznie z sosem Worcestershire, jeżeli używamy). formujemy malutkie klopsiki i obsmażamy na oleju. Pozostawiamy na patelni tłuszcz z smażenia.
  • w dużym garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę, czosnek i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Możemy dodać przyprawę do ziemniaków.
  • na patelnię z tłuszczem dodajemy pozostałe masło i podgrzewamy. Jak masło się roztopi, wsypujemy mąkę i mieszamy. Jak się lekko zarumieni, zalewamy powoli częścią bulionu, ciągle mieszając. Zasmażka ma mieć konsystencję sosu.
  • Zalewamy ziemniaki resztą bulionu, dodajemy 0,5l wody, pozostałe warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zasmażkę i resztę śmietanki, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie
  • pod koniec gotowania wrzucamy do garnka klopsiki i pokrojoną szynkę. Gotujemy jeszcze 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz