Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 15 krakersów
- 250ml słodkiej śmietanki 12%
- 4 duże ziemniaki
- 1 opakowanie mrożonych warzyw do zupy (u mnie Zupa Brokułowa)
- 1 l bulionu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250g szynki konserwowej pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do ziemniaków i odrobina sosu Worcestershire
- mięso mielone mieszamy z pokruszonymi krakersami, jajkiem, 4 łyżkami śmietanki i przyprawami (łącznie z sosem Worcestershire, jeżeli używamy). formujemy malutkie klopsiki i obsmażamy na oleju. Pozostawiamy na patelni tłuszcz z smażenia.
- w dużym garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy cebulę, czosnek i ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Możemy dodać przyprawę do ziemniaków.
- na patelnię z tłuszczem dodajemy pozostałe masło i podgrzewamy. Jak masło się roztopi, wsypujemy mąkę i mieszamy. Jak się lekko zarumieni, zalewamy powoli częścią bulionu, ciągle mieszając. Zasmażka ma mieć konsystencję sosu.
- Zalewamy ziemniaki resztą bulionu, dodajemy 0,5l wody, pozostałe warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy zasmażkę i resztę śmietanki, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie
- pod koniec gotowania wrzucamy do garnka klopsiki i pokrojoną szynkę. Gotujemy jeszcze 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz