niedziela, 27 listopada 2016

Klasyczne ciasto imbirowe

Imbir przywędrował do Europy jedwabnym szlakiem z Chin, gdzie był powszechnie używany w medycynie. Do dziś pozostaje popularnym wspomagaczem odporności, np. jako dodatek do herbaty. Ja mam dzisiaj dla Was przepis na ciasto imbirowe, idealne na okres przedświąteczny. Nie jest to piernik, ale dzięki dużej ilości imbiru cudownie wprowadza już w świąteczny nastrój :)
Ciasto jest też zdecydowanie lżejsze niż tradycyjne pierniki i przygotowuje się je znacznie szybciej.
Podstawą poniższego przepisu był ten, na Old Fashioned Gingerbread Loaf, jednak nie tylko zmodyfikowałam listę składników, ale również postanowiłam upiec ciasto na niewielkiej płaskiej blaszce, nie w keksówce.


Składniki:
  • 50g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. brązowego cukru
  • 1 szk. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szk. mleka
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • lukier: cukier puder + sok z pomarańczy + starta skórka z pomarańczy
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
  • roztapiamy masło z miodem
  • w misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo masło z miodem
  • dodajemy resztę składników poza mlekiem i sodą.
  • sodę dodajemy do mleka, mieszamy i dolewamy stopniowo do ciasta.
  • ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • pieczemy 30 min w temp. 180 stopni (do suchego patyczka)
  • po wystudzeniu dekorujemy lukrem z cukru pudru, odrobiny soku pomarańczowego i startej skórki z pomarańczy i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz