Ciasto jest też zdecydowanie lżejsze niż tradycyjne pierniki i przygotowuje się je znacznie szybciej.
Podstawą poniższego przepisu był ten, na Old Fashioned Gingerbread Loaf, jednak nie tylko zmodyfikowałam listę składników, ale również postanowiłam upiec ciasto na niewielkiej płaskiej blaszce, nie w keksówce.
Składniki:
- 50g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 szk. brązowego cukru
- 1 szk. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szk. mleka
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- lukier: cukier puder + sok z pomarańczy + starta skórka z pomarańczy
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- roztapiamy masło z miodem
- w misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo masło z miodem
- dodajemy resztę składników poza mlekiem i sodą.
- sodę dodajemy do mleka, mieszamy i dolewamy stopniowo do ciasta.
- ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- pieczemy 30 min w temp. 180 stopni (do suchego patyczka)
- po wystudzeniu dekorujemy lukrem z cukru pudru, odrobiny soku pomarańczowego i startej skórki z pomarańczy i posypujemy startą gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz