Zachęcam Was to wypróbowania tego przepisu, jeżeli szukacie alternatywy dla tradycyjnych świątecznych pierniczków :)
Składniki:
- 1,5 szk mąki kukurydzianej
- 1 szk mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szk. oleju
- 1/4 szk masła
- 3/4 szk cukru
- 1 jajko
- do dekoracji: 1/2 szk cukru, 1 łyżeczka cynamonu
- wymieszać mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia
- zmiksować olej z roztopionym masłem, dodawać stopniowo cukier i jajko
- powoli dodawać suche składniki (mąkę z dodatkami)
- zagniatać ręcznie przez 2 minuty
- rozwałkować (najlepiej między 2 kawałkami folii spożywczej, ciasto jest bardzo mokre), wykrawać ciasteczka i piec ok 10-15 min (aż zaczną się rumienić) w temp. 180 stopni.
- po wyjęciu, jeszcze gorące, obtoczyć w cukrze z cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz