piątek, 16 grudnia 2016

Hojarascas

...czyli meksykańskie ciasteczka z cynamonem. Podobno nazwa nawiązuje do liści spadających z drzew, które szeleszczą jak się po nich chodzi. Te ciastka podobnie jak suche liście są bardzo kruche i delikatne, ale zdecydowanie warte spróbowania!
Zachęcam Was to wypróbowania tego przepisu, jeżeli szukacie alternatywy dla tradycyjnych świątecznych pierniczków :)


Składniki:
  • 1,5 szk mąki kukurydzianej
  • 1 szk mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szk. oleju
  • 1/4 szk masła
  • 3/4 szk cukru
  • 1 jajko
  • do dekoracji: 1/2 szk cukru, 1 łyżeczka cynamonu
 Przygotowanie:
  • wymieszać mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia
  • zmiksować olej z roztopionym masłem, dodawać stopniowo cukier i jajko 
  • powoli dodawać suche składniki (mąkę z dodatkami)
  • zagniatać ręcznie przez 2 minuty
  • rozwałkować (najlepiej między 2 kawałkami folii spożywczej, ciasto jest bardzo mokre), wykrawać ciasteczka i piec ok 10-15 min (aż zaczną się rumienić) w temp. 180 stopni.
  • po wyjęciu, jeszcze gorące, obtoczyć w cukrze z cynamonem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz