Składniki:
- 3 garści grzybów leśnych
- 100g kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 150g kiełbasy jałowcowej
- łyżka masła (albo trochę więcej jak ktoś lubi :) )
- 3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- w garnku podsmażamy na maśle pokrojone w półplastrerki kiełbasę i cebulę.
- kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy rozdrobniony czosnek, mieszamy dosłownie kilka sekund i zalewamy 1,5l wody, najlepiej wrzątku (szybciej ugotujemy zupę :) ).
- dorzucamy grzyby, kaszę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 30 min.
- przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz