sobota, 2 listopada 2013

Sycąca zupa grzybowa z kaszą gryczaną

Postanowiłam, że tej jesieni będę gotować zupy. Gęste, sycące i rozgrzewające. Do tej pory w zasadzie gotowałam zupę pomidorową na tysiąc sposobów i serową. Ktoś mnie jednak zainspirował i pokazał, że nie taki diabeł straszny, więc może kiedyś i grochówkę ugotuję. I żurek. I barszcz. ;)

Składniki:
  • 3 garści grzybów leśnych
  • 100g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 150g kiełbasy jałowcowej
  • łyżka masła (albo trochę więcej jak ktoś lubi :) )
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  • w garnku podsmażamy na maśle pokrojone w półplastrerki kiełbasę i cebulę.
  • kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy rozdrobniony czosnek, mieszamy dosłownie kilka sekund i zalewamy 1,5l wody, najlepiej wrzątku (szybciej ugotujemy zupę :) ).
  • dorzucamy grzyby, kaszę, zioła, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 30 min.
  • przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz