poniedziałek, 4 listopada 2013

Razowe babeczki urodzinowe

Uważam, że własnoręcznie przygotowane prezenty są zawsze dobrym pomysłem (o ile wyszły tak jak miały ;) ). Dzisiaj przedstawiam muffinki, które upiekłam dla koleżanki z okazji jej urodzin. Założenie było takie, żeby były na tyle zdrowe na ile to możliwe w przypadku babeczek urodzinowych. Myślę, że się udało :)


Składniki:
(na 15 sztuk)

  • 1 i 1/4 szk. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szk. płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. mleka
  • 1/2 szk. startych jabłek
  • 3 łyżki oleju
  • 1/4 szk. syropu klonowego (ew. płynnego miodu)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu 
Ewentualnie: konfitura malinowa, suszona żurawina. Do dekoracji różowy lukier i złote perełki.
 
Przygotowanie:
  • mieszamy suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon (i żurawinę, jeżeli używamy).
  • osobno mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, olej, syrop klonowy, jabłka.
  • przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy, aby składniki się połączyły (i tyle, nie mieszamy zbyt długo!)
  • przekładamy ciasto do papilotek. Jeżeli chcemy dodać konfiturę z malin, napełniamy ciastem każdą foremkę do połowy, nakładamy niecałą łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
  • pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni.
  • po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kuleczkami.


Gotowe "Alaffinki" ;)

Postanowiłam dopasować opakowanie do zawartości, powycinałam więc z kolorowego papieru muffiny i ponaklejałam na pudełka. Środek wyłożyłam serwetkami również w muffinkowy wzór :) 




Jeżeli szukacie pomysłów i inspiracji w temacie własnoręcznie przygotowywanych prezentów  i ich pakowania polecam książkę Smakowite prezenty. Jest niesamowita :)

2 komentarze:

  1. Jak zdrowo i z pewnością pysznie! Świetnie zapakowane :D

    OdpowiedzUsuń