Składniki:
(na 15 sztuk)
- 1 i 1/4 szk. mąki pszennej razowej
- 3/4 szk. płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szk. mleka
- 1/2 szk. startych jabłek
- 3 łyżki oleju
- 1/4 szk. syropu klonowego (ew. płynnego miodu)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- mieszamy suche składniki, czyli mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól, cynamon (i żurawinę, jeżeli używamy).
- osobno mieszamy składniki mokre: mleko, jajko, olej, syrop klonowy, jabłka.
- przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy, aby składniki się połączyły (i tyle, nie mieszamy zbyt długo!)
- przekładamy ciasto do papilotek. Jeżeli chcemy dodać konfiturę z malin, napełniamy ciastem każdą foremkę do połowy, nakładamy niecałą łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną porcją ciasta.
- pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni.
- po wystudzeniu dekorujemy lukrem i kuleczkami.
Gotowe "Alaffinki" ;)
Postanowiłam dopasować opakowanie do zawartości, powycinałam więc z kolorowego papieru muffiny i ponaklejałam na pudełka. Środek wyłożyłam serwetkami również w muffinkowy wzór :)
Jeżeli szukacie pomysłów i inspiracji w temacie własnoręcznie przygotowywanych prezentów i ich pakowania polecam książkę Smakowite prezenty. Jest niesamowita :)
Jak zdrowo i z pewnością pysznie! Świetnie zapakowane :D
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń