czwartek, 7 listopada 2013

Żeberka wieprzowe na maśle

To bajecznie prosty przepis. Tak przygotowywała żeberka moja mama i to moja ulubiona ich odsłona. Oczywiście grillowane czy pieczone też są smaczne, ale wiadomo jak to jest ze smakami z dzieciństwa... ;)

Składniki:
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżka masła
 Przygotowanie:
  • Żeberka gotujemy godzinę w 1,5 l wody z dodatkiem przypraw i czosnku.Po ugotowaniu wyjmujemy żeberka i odkładamy. Z wywaru możemy zrobić pyszną zupę, np. ogórkową jak ja :)
  • na patelni roztapiamy masło i podsmażamy żeberka z każdej strony aż skórka nabierze złocistego koloru.
  • podajemy z ogórkami kiszonymi (i ziemniakami jeżeli ktoś uwzględnia je w swoim jadłospisie ;) )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz