sobota, 9 listopada 2013

Zupa ogórkowa

Mając wywar z żeberek, postanowiłam przygotować na jego bazie zupę ogórkową. Możecie jednak spokojnie użyć wywaru drobiowego lub wołowego w zależności od tego, co akurat macie pod ręką.

Składniki:
  • 1,5l wywaru mięsnego
  • 300g ogórków kiszonych
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży korzeń marchewki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • warzywa kroimy w kostkę lub talarki - jak wolimy - i wrzucamy do wywaru dodając sól i pieprz. Gotujemy do miękkości
  • śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dolewamy do zupy. 
  • dodajemy siekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeżeli trzeba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz