Składniki
- 1kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g kakao
- 400g cukru
- 4 małe buteleczki aromatu rumowego (lub 2 takie większe, w kształcie małego dzbanuszka z uszkiem :)
- 12 łyżek wody
- 500g masła
- zagnieść dokładnie wszystkie składniki (tu przydaje się patent z tartym na tarce masłem :) ).
- formować wałki grubości 3cm (z całej porcji wygodnie jest formować ok. 8 wałków) i obtoczyć je w cukrze.
- kroić w plastry grubości ok. 1cm i układać na blasze lekko je rozgniatając palcem lub widelcem.
- piec w 180 st. przez 15-20min. Po upieczeniu są twarde, ale miękną po paru dniach. Są jednak tak smaczne, że u mnie drugiego dnia nie ma już połowy :)
- no i... piosenka do pieczenia :)
Ale apetycznie wyglądają ! Ten migdał kusi :)
OdpowiedzUsuńmmmm już wyobrażam sobie ich zapach i smak, muszą być niesamowite :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com
Upiekłam- pyszne :-) Mam nadzieję, że trochę dotrwa do Świąt...
OdpowiedzUsuń