poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ciastka kakaowo rumowe

To ciastka, które moja mama piecze co roku na Święta. Już nie wiem czy sama z siebie czy dlatego, że ja się ich domagam ;) Darzę je pewnego rodzaju sentymentem, dlatego dla mnie są wręcz obłędnie smaczne, myślę jednak, że każdemu miłośnikowi czekoladowych ciastek zasmakują.


Składniki
  • 1kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g kakao
  • 400g cukru
  • 4 małe buteleczki aromatu rumowego (lub 2 takie większe, w kształcie małego dzbanuszka z uszkiem :)
  • 12 łyżek wody
  • 500g masła
Przygotowanie:
  • zagnieść dokładnie wszystkie składniki (tu przydaje się patent z tartym na tarce masłem :) ). 
  • formować wałki grubości 3cm (z całej porcji wygodnie jest formować ok. 8 wałków) i obtoczyć je w cukrze. 
  • kroić w plastry grubości ok. 1cm i układać na blasze lekko je rozgniatając palcem lub widelcem. 
  • piec w 180 st. przez 15-20min. Po upieczeniu są twarde, ale miękną po paru dniach. Są jednak tak smaczne, że u mnie drugiego dnia nie ma już połowy :)
  • no i... piosenka do pieczenia :)

3 komentarze:

  1. Ale apetycznie wyglądają ! Ten migdał kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm już wyobrażam sobie ich zapach i smak, muszą być niesamowite :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam- pyszne :-) Mam nadzieję, że trochę dotrwa do Świąt...

    OdpowiedzUsuń