piątek, 21 marca 2014

Śledź zapiekany z masłem i bazylią

Ostatnio słyszałam, że w Polsce spadło drastycznie spożycie śledzi. Powodem tego jest nie tylko fakt, że dostepnych jest obecnie wiele innych ryb, ale wiąże się to również z faktem...że spadło spożycie wódki :) Jeżeli kogoś poruszyła ta historia i chciałby przyczynić się do ponownego wzrostu zainteresowania tą popularną niegdyś rybą, przedstawiam banalnie prosty przepis na śledzie z piekarnika. Dzięki bazylii mają cudowny lekki smak, więc w sam raz nadają się do wiosennego menu!

Składniki:
  • ok 400g filetów z śledzia
  • po 1 łyżeczce masła na każdy filet
  • garść liści bazylii
  • sól i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
  • blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim filety (jeżeli jakieś się nie mieszczą, możemy ułożyć na wierzchu, na maśle i bazylii)
  • na każdy filet nakładamy łyżeczkę masła i na całości rozrzucamy liście bazylii. doprawiamy solą i kolorowym pieprzem
  • zapiekamy 25min w temp. 175 stopni. 
  • Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz