Ostatnio słyszałam, że w Polsce spadło drastycznie spożycie śledzi. Powodem tego jest nie tylko fakt, że dostepnych jest obecnie wiele innych ryb, ale wiąże się to również z faktem...że spadło spożycie wódki :) Jeżeli kogoś poruszyła ta historia i chciałby przyczynić się do ponownego wzrostu zainteresowania tą popularną niegdyś rybą, przedstawiam banalnie prosty przepis na śledzie z piekarnika. Dzięki bazylii mają cudowny lekki smak, więc w sam raz nadają się do wiosennego menu!
Składniki:
- ok 400g filetów z śledzia
- po 1 łyżeczce masła na każdy filet
- garść liści bazylii
- sól i kolorowy pieprz
Przygotowanie:
- blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nim filety (jeżeli jakieś się nie mieszczą, możemy ułożyć na wierzchu, na maśle i bazylii)
- na każdy filet nakładamy łyżeczkę masła i na całości rozrzucamy liście bazylii. doprawiamy solą i kolorowym pieprzem
- zapiekamy 25min w temp. 175 stopni.
- Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz