niedziela, 20 kwietnia 2014

Razowe ciasto cytrynowe

Jeżeli miałabym powiedzieć, jakie ciasto lubię najbardziej, to byłoby to ciasto cytrynowe. Wszelkie jego odmiany, z nadzieniem czy bez, w formie ciasta lub babeczek. Absolutnie uwielbiam ten smak i jeżeli już piekę (a robię to niezwykle rzadko), zazwyczaj jest to coś cytrynowego. Tym razem postanowiłam poeksperymentować z mąką i zamienić pszenną białą na razową. Ponieważ wyszło pysznie, dzielę się z Wami przepisem :)



Składniki:
  • 2 szk. mąki pszennej razowej
  • 3/4 szk. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego (180g)
  • olej w ilości 3/4 kubeczka po jogurcie :)
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
  • mieszamy jogurt, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny na jednolitą masę.
  • dosypujemy stopniowo pozostałe suche składniki i dalej dokładnie mieszamy.
  • przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 175 stopni (góra i dół) przez ok. 30 min (polecam po 25 min wbić patyczek i sprawdzić czy ciasto już jest wypieczone)
  • po upieczeniu możemy udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub w dowolny inny sposób. Bez dekoracji też jest pyszne :)
Uwaga, piekąc ciasto na mące razowej, ciężko osiągnąć wilgotną i ciężką strukturę. Jeżeli nam na tym zależy, możemu użyć zwykłej, białej mąki i dodać odrobinę więcej soku z cytryny. Nie należy jednak przesadzać, żeby nie wyszedł nam zakalec :)

1 komentarz:

  1. Ciasto przepyszne. Długo szukałam takiego przepisu. Zamieniłam jeszcze cukier na ksylitol. Piekłam prawie godzinę w podłużnej formie. W smaku nie odbiega od ciasta na zwykłej mące. Robiłam na mące samopsza pełnoziarnista.

    OdpowiedzUsuń