czwartek, 24 kwietnia 2014

Pieczeń wieprzowa z czosnkiem

Pieczeń gości na moim stole zazwyczaj w weekendy, kiedy mam więcej czasu, by móc ją przygotować jak należy. Bo z własnego doświadczenia wiem, że im więcej czasu poświęcam na jej przygotowanie, tym lepsza wychodzi. Dlatego też, jeżeli tylko macie na to czas, nie odpuszczajcie marynowania mięsa kilkanaście godzin przed pieczeniem. Warto poczekać, wierzcie mi :)


Składniki:
  • 1 - 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka pieprzu
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • na sos: śmietana 12%, ewentualnie mąka
Przygotowanie:
  • z oleju i przypraw przygotowujemy marynatę.
  • mięso nakłuwamy w 10 miejscach na głębokość mniej więcej 1/3 przekroju szynki i w każde nacięcie wkładamy połowę ząbka czosnku.
  • przekładamy mięso do miski, zalewamy marynatą i dokładnie pokrywamy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
  • cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Wraz z szynką przekładamy do worka do pieczenia, który nakłuwamy szpilką w kilku miejscach. Worek oczywiście szczelnie zawiązujemy. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Pieczemy w ten sposób mięso przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozcinamy worek i przekładamy całą zawartość do naczynia żaroodpornego.
  • wierzch mięsa smarujemy musztardą (ja użyłam słodkiej musztardy miodowej, ale jeżeli nie lubicie słodkawego smaku mięsa, możecie użyć dowolnej innej)
  • wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na przynajmniej 5 min zanim je pokroimy. W tym czasie przygotowujemy sos.
  • do rondelka przelewamy płyn, który zgromadził się w naczyniu żaroodpornym i dodajemy 5 łyżek śmietany 12%. Możemy sos zblendować, żeby rozdrobnić cebulę i nadać mu gęstości, możemy też śmietanę wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mąki i wtedy przelać do sosu. Warto sprawdzić, czy sos nie wymaga doprawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz