Składniki:
- 1 - 1,2 kg szynki wieprzowej
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka majeranku
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka pieprzu
- 2 łyżki musztardy
- 5 łyżek oleju
- na sos: śmietana 12%, ewentualnie mąka
- z oleju i przypraw przygotowujemy marynatę.
- mięso nakłuwamy w 10 miejscach na głębokość mniej więcej 1/3 przekroju szynki i w każde nacięcie wkładamy połowę ząbka czosnku.
- przekładamy mięso do miski, zalewamy marynatą i dokładnie pokrywamy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
- cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Wraz z szynką przekładamy do worka do pieczenia, który nakłuwamy szpilką w kilku miejscach. Worek oczywiście szczelnie zawiązujemy. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy w ten sposób mięso przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozcinamy worek i przekładamy całą zawartość do naczynia żaroodpornego.
- wierzch mięsa smarujemy musztardą (ja użyłam słodkiej musztardy miodowej, ale jeżeli nie lubicie słodkawego smaku mięsa, możecie użyć dowolnej innej)
- wstawiamy do piekarnika na kolejne pół godziny.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na przynajmniej 5 min zanim je pokroimy. W tym czasie przygotowujemy sos.
- do rondelka przelewamy płyn, który zgromadził się w naczyniu żaroodpornym i dodajemy 5 łyżek śmietany 12%. Możemy sos zblendować, żeby rozdrobnić cebulę i nadać mu gęstości, możemy też śmietanę wymieszać dokładnie z 2 łyżkami mąki i wtedy przelać do sosu. Warto sprawdzić, czy sos nie wymaga doprawienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz