Składniki:
- 250g makaronu łazanki
- 250g boczku wędzonego
- 200g dobrej suchej kiełbasy, np. myśliwskiej lub jałowcowej
- 500g kapusty kiszonej
- 10-15 grzybów
- sól, pieprz
- boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojoną w półplasterki kiełbasą (nie dodajemy oleju, boczek się wytopi)
- jak kiełbasa i boczek się ładnie przyrumienią dodajemy kapustę kiszoną (warto ją pokroić), podlewamy kilkoma łyżkami wody (lub, jeśli używamy suszonych grzybów,możemy podlać wodą w której je moczymy) i dusimy pod przykryciem przez ok 20-30 min, mieszając od czasu do czasu.
- pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone grzyby, mieszamy i dusimy dalej.
- w oddzielnym garnku gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- po odlaniu wody dodajemy ugotowany makaron do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz