środa, 16 kwietnia 2014

Łazanki z grzybami

Łazanki zna każdy. Są jednym z tych dań (obok np. bigosu), które można przygotować na kilka dni i z każdym kolejnym "odgrzaniem" wydaje się, że danie jest smaczniejsze. Po kilku podejściach udało mi się opracować wersję łazanek dla mnie idealną, poniżej znajdziecie na nią przepis :)


Składniki:
  • 250g makaronu łazanki
  • 250g boczku wędzonego
  • 200g dobrej suchej kiełbasy, np. myśliwskiej lub jałowcowej
  • 500g kapusty kiszonej
  • 10-15 grzybów
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z pokrojoną w półplasterki kiełbasą (nie dodajemy oleju, boczek się wytopi)
  • jak kiełbasa i boczek się ładnie przyrumienią dodajemy kapustę kiszoną (warto ją pokroić), podlewamy kilkoma łyżkami wody (lub, jeśli używamy suszonych grzybów,możemy podlać wodą w której je moczymy) i dusimy pod przykryciem przez ok 20-30 min, mieszając od czasu do czasu.
  • pod koniec duszenia dorzucamy pokrojone grzyby, mieszamy i dusimy dalej.
  • w oddzielnym garnku gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • po odlaniu wody dodajemy ugotowany makaron do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i chwilę podgrzewamy.
Możemy dodać do łazanek cebulę, pieczarki oraz kminek jeżeli mamy na to ochotę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz