Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 łyzka kakao
- 1 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w proszku
- ewentualnie po 1 truskawce na babeczkę :)
- 450g serka Mój Ulubiony
- 1,5 szk cukry pudru,
- 200g masła,
- aromat waniliowy
- barwniki spożywcze: biały, czerwony, czarny
- wymieszać oddzielnie składniki suche i mokre (bez sody i octu). Bo dokładnym wymieszaniu ich osobno, wlewamy mokre do suchych i mieszamy ręcznie (najlepiej widelcem)
- do szklanki wlewamy ocet i dodajemy sodę. Mieszamy i szybko przelewamy powstałą pianę do ciasta i mieszamy.
- przekładamy do foremek, umieszczamy w każdej truskawkę jeżeli mamy ochotę i pieczemy 20 min w temp. 180 stopni.
- przygotowujemy krem miksując twarożek z masłem i cukrem pudrem.
- dzielimy krem na 3 części (ich wielkości zależą od tego, jak chcemy dekorować babeczki).
- do każdej z części dodajemy barwnik (dosłownie czubek łyżeczki) i do masy czarnej dodatkowo łyżeczkę kakao.
- po upieczeniu studzimy babeczki i dekorujemy kremami. Ja do czarnej i czerwonej masy użyłam tych buteleczek z Tchibo.
Cudnie udekorowane :)
OdpowiedzUsuń