Składniki:
- spód do tarty przygotowany jak w tym przepisie
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 por
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- mała kostka sera feta
- pęczek koperku
- 150ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- przygotowujemy ciasto i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy powierzchnię widelcem, przykrywamy folią aluminiową i podpiekamy w temp. 190 stopni przez 15 min. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut, wyjmujemy.
- por kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
- ser kroimy w kostkę a tuńczyka odsączamy.
- na podpieczony spód wykładamy por, tuńczyka, ser i kukurydzę.
- z śmietanki, jajek, siekanego koperku i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wszystko dokładnie. Zalewamy składniki.
- możemy ewentualnie posypać wierzch tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne.
- całość zapiekamy 30 min z temp. 180stopni (z termoobiegiem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz