sobota, 21 czerwca 2014

Tarta z tuńczykiem

Już prawie zapomniałam, jak fantastycznym rozwiązaniem jest tarta w momencie, kiedy nie mamy sprecyzowanego pomysłu na kolację. Jak zwykle spód przygotowałam korzystając z tego przepisu, pozostałe składniki wymieniam poniżej. Zachęcam oczywiście do eksperymentowania, bo sprawdzi się tu większość rzeczy, które mamy w lodówce ;)

Składniki:
Przygotowanie:
  •  przygotowujemy ciasto i odkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy powierzchnię widelcem, przykrywamy folią aluminiową i podpiekamy w temp. 190 stopni przez 15 min. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5 minut, wyjmujemy.
  • por kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
  • ser kroimy w kostkę a tuńczyka odsączamy.
  • na podpieczony spód wykładamy por, tuńczyka, ser i kukurydzę.
  • z śmietanki, jajek, siekanego koperku i przypraw przygotowujemy sos, mieszając wszystko dokładnie. Zalewamy składniki.
  • możemy ewentualnie posypać wierzch tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne.
  • całość zapiekamy 30 min z temp. 180stopni (z termoobiegiem)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz