Składniki:
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 6 małych ogórków gruntowych
- pęczek rzodkiewki
- sok z cytryny
- pęczek koperku
- pół pęczka szczypiorku
- ząbek czosnku
- 1 kg jogurtu naturalnego (ja użyłam tego w wiaderku)
- mały kubek jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- botwinkę kroimy wraz z obranymi buraczkami drobno, zalewamy wodą z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny, tak, aby całość była przykryta i gotujemy 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- ogórki obieramy i trzemy na tarce razem z rzodkiewką.
- koperek i szczypiorek drobno siekamy
- wszystko dodajemy do ugotowanej botwinki (wrac z wywarem) i mieszamy dodając jogurty i doprawiając do smaku.
- odstawiamy do schłodzenia.
- możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz