sobota, 12 lipca 2014

Chłodnik z botwinki

Czym byłoby lato bez chłodnika z botwinki :) Poniżej przepis na idealny obiad w upalne dni.


Składniki:
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 6 małych ogórków gruntowych
  • pęczek rzodkiewki
  • sok z cytryny
  • pęczek koperku
  • pół pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • 1 kg jogurtu naturalnego (ja użyłam tego w wiaderku)
  • mały kubek jogurtu greckiego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • botwinkę kroimy wraz z obranymi buraczkami drobno, zalewamy wodą z dodatkiem 2 łyżeczek soku z cytryny, tak, aby całość była przykryta i gotujemy 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • ogórki obieramy i trzemy na tarce razem z rzodkiewką.
  • koperek i szczypiorek drobno siekamy
  • wszystko dodajemy do ugotowanej botwinki (wrac z wywarem) i mieszamy dodając jogurty i doprawiając do smaku.
  • odstawiamy do schłodzenia.
  • możemy podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz