Składniki:
- 250g makaronu typu małe kolanka
- 300g śmietany 18%
- 1,5 szklanki maślanki
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2,5 szklanki tartego sera na pizzę (ja akurat użyłam sera cheddar)
- 1/2 szklanki bułki tartej wymieszanej z tartym parmezanem lub grana padano
- łyżeczka tymianku
- ja dodałam jeszcze 100g wędzonego boczku (czego nie było w oryginalnym przepisie :) )
- makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- śmietanę z maślanką podgrzewać w garnku na małym ogniu, dodać 3/4 tartego sera, gałkę muszkatołową (i boczek jeżeli używacie) i doprawić do smaku solą (1/3 łyżeczki powinno wystarczyć jeżeli ser jest słony). Podgrzewać mieszając aż masa będzie w miarę gładka i jednolita.
- rozgrzać grill w piekarniku do 220 stopni.
- wymieszać makaron z sosem i przełożyć do żaroodpornego naczynia
- wierzch posypać cułką tartą, parmezanem, tymiankiem i resztą tartego sera (najlepiej wszystkie te skłaniki wcześniej wymieszać).
- wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż wierzch się ładnie przyrumieni (ok 5 minut)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz