środa, 3 czerwca 2015

Buttermilk mac'n'cheese

...czyli zapiekanka makaronowa z serem i maślanką. Przepis pochodzi z książki Retro Favourites i jest trochę inny niż przepis na mac'n'cheese zamieszczany na moim blogu jakiś czas temu. Zatem jeżeli lubicie zapiekane makarony tak jak ja, zapraszam do skorzystania z poniższego przepisu :)


Składniki:
  • 250g makaronu typu małe kolanka
  • 300g śmietany 18%
  • 1,5 szklanki maślanki
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2,5 szklanki tartego sera na pizzę (ja akurat użyłam sera cheddar)
  • 1/2 szklanki bułki tartej wymieszanej z tartym parmezanem lub grana padano
  • łyżeczka tymianku
  • ja dodałam jeszcze 100g wędzonego boczku (czego nie było w oryginalnym przepisie :) )
Przygotowanie:
  • makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • śmietanę z maślanką podgrzewać w garnku na małym ogniu, dodać 3/4 tartego sera, gałkę muszkatołową (i boczek jeżeli używacie) i doprawić do smaku solą (1/3 łyżeczki powinno wystarczyć jeżeli ser jest słony). Podgrzewać mieszając aż masa będzie w miarę gładka i jednolita.
  • rozgrzać grill w piekarniku do 220 stopni.
  • wymieszać makaron z sosem i przełożyć do żaroodpornego naczynia
  • wierzch posypać cułką tartą, parmezanem, tymiankiem i resztą tartego sera (najlepiej wszystkie te skłaniki wcześniej wymieszać).
  • wkładamy do piekarnika i zapiekamy aż wierzch się ładnie przyrumieni (ok 5 minut)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz