Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki cukru (zależy od preferencji)
- 1 opakowanie kisielu (u mnie poziomkowy)
- ewentualnie kilka listków mięty
- kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że do zagotowywanej wody dodajemy obrany i pokrojony rabarbar, sok z cytryny, cukier i miętę.
- po zagotowaniu gotujemy 1-2 minuty, wlewamy rozrobiony kisiel, całość mieszamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
- przelewamy do słoiczków lub salaterek
- po wystudzeniu schładzamy w lodówce.
Możecie zamiast kisielu użyć mąki ziemniaczanej,wtedy zagotowujecie 400ml wody z rabarbarem, cytryną i cukrem, a mąkę rozrabiacie w 100ml wody i dolewacie do reszty po zagotowaniu. Wtedy jednak proponuję albo dodać inne owoce, np. truskawki lub maliny albo zwiększyć ilość rabarbaru dla wzmocnienia smaku.
Mmm, pychotka :)
OdpowiedzUsuń