wtorek, 9 czerwca 2015

Kisiel z rabarbarem

Taką przekąskę przygotowywała moja mama, kiedy wybieraliśmy się nad wodę w czasach mojego dzieciństwa. Rabarbar prosto z ogrodu i kisiel, to proste połączenie, ale też oryginalne, dlatego zamieszczam je w poniższym przepisie.


 Składniki:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki cukru (zależy od preferencji)
  • 1 opakowanie kisielu (u mnie poziomkowy)
  • ewentualnie kilka listków mięty
Przygotowanie:
  • kisiel przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z tym, że do zagotowywanej wody dodajemy obrany i pokrojony rabarbar, sok z cytryny, cukier i miętę.
  • po zagotowaniu gotujemy 1-2 minuty, wlewamy rozrobiony kisiel, całość mieszamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.
  • przelewamy do słoiczków lub salaterek
  • po wystudzeniu schładzamy w lodówce. 
Taki deser zapakowany w słoiczku możemy zabrać do pracy, do szkoły lub na wycieczkę. Jest lekki i smaczny, a takie powinny być letnie desery :)

Możecie zamiast kisielu użyć mąki ziemniaczanej,wtedy zagotowujecie 400ml wody z rabarbarem, cytryną i cukrem, a mąkę rozrabiacie w 100ml wody i dolewacie do reszty po zagotowaniu. Wtedy jednak proponuję albo dodać inne owoce, np. truskawki lub maliny albo zwiększyć ilość rabarbaru dla wzmocnienia smaku.

1 komentarz: