czwartek, 11 czerwca 2015

Szybkie muffinki z truskawkami i rabarbarem

Idealne przepisy są szybkie, proste i gwarantują pyszny rezultat ;) I taki właśnie jest ten przepis. Dodatkowo wszystkie składniki macie z pewnością pod ręką, zwłaszcza, że sezon na truskawki i rabarbar w pełni.


Składniki:
6 dużych muffinów
  • 125 g mąki pszennej
  • 135g cukru
  • 125g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ewentualnie trochę więcej proszku do pieczenia)
  • odrobina aromatu waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 5 dużych truskawek
  • pół łodygi rabarbaru
 Przygotowanie:
  • wszystkie składniki oprócz owoców i mleka ucieramy mikserem na gładką masę. 
  • dolewamy stopniowo mleko aż masa będzie lejąca (może być trochę więcej niż 3 łyżki)
  • z truskawek usuwamy szypułki, rabarbar obieramy i kroimy owoce na małe kawałki, dorzucamy do ciasta i mieszamy dokładnie. Możemy zostawić kilka kawałków owoców do ułożenia na wierzchu babeczek.
  • przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.
Możecie spokojnie zastąpić owoce innymi sezonowymi, np. wiśniami, malinami, borówkami czy agrestem :)

2 komentarze: