Składniki:
6 dużych muffinów
- 125 g mąki pszennej
- 135g cukru
- 125g miękkiego masła
- 2 jajka
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej (ewentualnie trochę więcej proszku do pieczenia)
- odrobina aromatu waniliowego
- 3 łyżki mleka
- 5 dużych truskawek
- pół łodygi rabarbaru
- wszystkie składniki oprócz owoców i mleka ucieramy mikserem na gładką masę.
- dolewamy stopniowo mleko aż masa będzie lejąca (może być trochę więcej niż 3 łyżki)
- z truskawek usuwamy szypułki, rabarbar obieramy i kroimy owoce na małe kawałki, dorzucamy do ciasta i mieszamy dokładnie. Możemy zostawić kilka kawałków owoców do ułożenia na wierzchu babeczek.
- przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy przez 15-20 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.
Mniam, muffiny z owocami są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuń