Składniki:
- 10 białych szparagów, ważne żeby były świeże
- 1 ziemniak
- 1 mały korzeń pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki mleka
- łyżka masła
- łyżka mąki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- szparagi dokładnie obieramy, usuwamytwarde końcówki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podobnie postępujemy z ziemniakiem i pietruszką.
- Zalewamy ok 1 litrem wody i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości, zdejmujemy z ognia.
- wyjmujemy kilka kawałków szparagów do dekoracji i odkładamy.
- w innym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy (aż się połączą). Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy aż całość się połączy. Dolewamy warzywa z wywarem, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
- doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- na talerzu dekorujemy zupę kawałkami ugotowanych szparagów oraz posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz