piątek, 12 czerwca 2015

Zupa krem ze szparagów

Zupa, bez któej nie wyobrażam sobie lata. Ponieważ sezon na szparagi w pełni, zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki:
  • 10 białych szparagów, ważne żeby były świeże
  • 1 ziemniak
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  • szparagi dokładnie obieramy, usuwamytwarde końcówki, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Podobnie postępujemy z ziemniakiem i pietruszką.
  • Zalewamy ok 1 litrem wody i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości, zdejmujemy z ognia.
  • wyjmujemy kilka kawałków szparagów do dekoracji i odkładamy.
  • w innym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy (aż się połączą). Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy aż całość się połączy. Dolewamy warzywa z wywarem, zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę.
  • doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • na talerzu dekorujemy zupę kawałkami ugotowanych szparagów oraz posiekanym szczypiorkiem.
Aby zupa była bardziej treściwa, możemy podać ją z grzankami lub podsmażonym boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz