piątek, 9 października 2015

Chlebek dyniowy / Pumpkin Bread

Pierwszy raz upiekłam ciasto z dyni i zastanawiam się tylko, czemu tak późno :) Szukałam przepisu na bardzo wilgotną wersję tego amerykańskiego klasyku i chyba udało mi się taką znaleźć!


Składniki:
  • 1 i 3/4 szk. mąki
  • 1 łyzeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 szk. puree z dyni*
  • 1/2 szk. oleju
  • 1/4 szk. soku pomarańczowego
  • ewentualnie 2/3 szk. pastylek czekoladowych
*puree z dyni przygotowujemy przekrawając dynię na pół, usuwając pestki i piekąc ją ułożoną na blaszce cięciem do dołu przez 40 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu wydrążamy miąższ. 1,5 szklanki otrzymałam z małej dyni.

Przygotowanie:
  • mieszamy mąkę z przyprawami
  • oddzielnie mieszamy jajka z cukrem, dodajemy dynię, olej i sok
  • dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy
  • dodajemy czekoladę (jeżeli używamy), mieszamy
  • przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki
  • pieczemy w temp 180 stopni przez 60 minut, przykrywając folią aluminiową po upływie połowy czasu pieczenia.
  • Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu

2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo wilgotne, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda, lubię takie wilgotne ciasta.

    OdpowiedzUsuń