Składniki:
- 1 i 3/4 szk. mąki
- 1 łyzeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szk. puree z dyni*
- 1/2 szk. oleju
- 1/4 szk. soku pomarańczowego
- ewentualnie 2/3 szk. pastylek czekoladowych
Przygotowanie:
- mieszamy mąkę z przyprawami
- oddzielnie mieszamy jajka z cukrem, dodajemy dynię, olej i sok
- dodajemy składniki mokre do suchych, mieszamy
- dodajemy czekoladę (jeżeli używamy), mieszamy
- przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki
- pieczemy w temp 180 stopni przez 60 minut, przykrywając folią aluminiową po upływie połowy czasu pieczenia.
- Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu
Wygląda na bardzo wilgotne, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, lubię takie wilgotne ciasta.
OdpowiedzUsuń