Składniki:
- 150g masła + 1 łyżka
- 125g mąki
- 120g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 + 2 łyżki mleka
- pół łyżeczki cynamonu
- 40g siekanych orzechów włoskich + 12 połówek orzechów do dekoracji
- szczypta soli
- 17 krówek
- 150g masła włożyć do rondelka i podgrzewać na średnim ogniu aż się roztopi i nabierze brązowego koloru. Tu trzeba bardzo uważać i lepiej nie odchodzić od kuchenki jak już masło będzie całkiem roztopione, ponieważ bardzo łatwo je spalić (wtedy będzie za późno :) )
- masło odstawiamy do wystygnięcia.
- na patelni roztapiamy pozostała łyżkę masła i podsmażamy na niej przez ok 4 minuty orzechy oprószając odrobiną soli (ja podsmażyłam najpierw połówki, a potem siekane, żeby uniknąć ich rozdzielania po podsmażeniu). Orzechy przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z tłuszczu.
- w misce miksujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, jajka i masło. Stopniowo dolewamy 3 łyżki mleka.
- 5 krówek drobno kroimy i dorzucamy do ciasta wraz z posiekanymi orzechami. Mieszamy.
- ciastem napełniamy 12 papilotek i pieczemy 15-20 min w temp. 200 stopni.
- przygotowujemy polewę roztapiając pozostałe krówki w 2 łyżkach mleka (ja zrobiłam to w mikrofalówce)
- wystudzone babeczki dekorujemy krówkową polewą i połówkami orzechów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz