wtorek, 17 listopada 2015

Czekoladowo orzechowe ciastka

Czując już w powietrzu Święta, powoli zabieram się do pieczenia ciastek. Tym razem w przepisie na tradycyjne amerykańskie cookies zastąpiłam mąkę mielonymi orzechami włoskimi, co jak się okazało dało całkiem niezły rezultat. Orzechy z czekoladą komponują się znakomicie, a same ciastka smakują trochę jak brownie. Są mocno czekoladowe i wilgotne w środku. Myślę, że z dodatkiem cynamonu śmiało mogłyby konkurować z ciastkami świątecznymi :)

Składniki:
  • 400g gorzkiej czekolady (lub 220g czekolady i 180g czekolady w drażetkach)
  • 150g cukru
  • 120g mielonych orzechów włoskich (najlepiej wrzucić je do blendera :) )
  • 2 jajka
  • 60g masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • ewentualnie kilka kropel aromatu migdałowego

Przygotowanie:
  • 220g czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej (lub wstawiając do mikrofalówki)
  • jajka z cukrem ucieramy na puszystą, prawie białą masę
  • dodajemy stopniowo czekoladę z masłem i aromat, a następnie orzechy z proszkiem do pieczenia i solą
  • dodajemy 150g pokruszonej czekolady (lub draży) i mieszamy.
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie koła. Warto zachować odległość między ciaskami, bo urosną!
  • dekorujemy resztą pokruszonej czekolady/draży i pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni. Wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia.

1 komentarz:

  1. Mniam, w mojej puszce znalazłoby się dla nich miejsce :)

    OdpowiedzUsuń