niedziela, 22 listopada 2015

Ciastka z nadzieniem daktylowym

Kolejne ciastka, które świetnie się sprawdzą na świątecznym stole. Dzięki nadzieniu z daktyli i orzechów, nie są suche jak tradycyjne pierniki, więc myślę, warto upiec i takie ciasteczka!


Składniki:
  • masa z daktyli (200g suszonych daktyli bez pestek, 1/3 szk. wody, 3/4 szk. orzechów włoskich, 1/4 szk. cukru, ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego)
  • 1/2 szk. masła
  • 1 szk. cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie:
  • daktyle i orzechy bardzo drobno siekamy (najlepiej wrzucić je do blendera) i z resztą składników masy wrzucamy do garnka i podgrzewamy aż całość się połączy i woda odparuje (ok. 10 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • masło ucieramy z cukrem i jajkiem, dodajemy stopniowo mąkę z cynamonem, sodą i solą. 
  • powstałe ciasto ugniatamy ręcznie formując kulę. Jeżeli składniki nie chcą się łączyć, dodajemy wodę.
  • rozwałkowujemy ciasto między 2 kawałkami folii spożywczej nadając mu kształt prostokąta o jednym boku znacznie dłuższym od drugiego.
  • zdejmujemy górną folię i rozsmarowujemy masę z daktyli. 
  • zawijamy całość wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie folią ze spodu.
  • powstały rulon owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • po wyjęciu kroimy na plastry szer. 1cm, układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 10 min w temp. 200 stopni.
  • po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz