Składniki:
- masa z daktyli (200g suszonych daktyli bez pestek, 1/3 szk. wody, 3/4 szk. orzechów włoskich, 1/4 szk. cukru, ewentualnie kilka kropli olejku migdałowego)
- 1/2 szk. masła
- 1 szk. cukru
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki wody
- daktyle i orzechy bardzo drobno siekamy (najlepiej wrzucić je do blendera) i z resztą składników masy wrzucamy do garnka i podgrzewamy aż całość się połączy i woda odparuje (ok. 10 minut). Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- masło ucieramy z cukrem i jajkiem, dodajemy stopniowo mąkę z cynamonem, sodą i solą.
- powstałe ciasto ugniatamy ręcznie formując kulę. Jeżeli składniki nie chcą się łączyć, dodajemy wodę.
- rozwałkowujemy ciasto między 2 kawałkami folii spożywczej nadając mu kształt prostokąta o jednym boku znacznie dłuższym od drugiego.
- zdejmujemy górną folię i rozsmarowujemy masę z daktyli.
- zawijamy całość wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie folią ze spodu.
- powstały rulon owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
- po wyjęciu kroimy na plastry szer. 1cm, układamy na wyłożonej papierem blaszce i pieczemy 10 min w temp. 200 stopni.
- po wyjęciu z piekarnika przekładamy na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz