środa, 25 listopada 2015

Potrawka z indykiem

Pomimo, że to bardzo lekkie i niskokaloryczne danie, smakuje wyśmienicie. Syci, ale nie pozostawia poczucia przejedzenia. Potrawkę można podawać z ryżem lub z pieczywem. Można również dodać fasolkę z puszki jeżeli mamy na to ochotę.


Składniki:
  • 500g mięsa z indyka (siekany filet lub mielone)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • mała puszka groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • na oleju podsmażamy mięso, dodając pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę.
  • dodajemy przyprawy, pomidory i czosnek. Dolewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem 20 minut.
  • dorzucamy groszek i posiekaną pietruszkę, mieszamy i podgrzewamy aż płyn odparuje do porządanej gęstości sosu.
  • podajemy z ryżem lub pieczywem

1 komentarz: