wtorek, 8 grudnia 2015

Ciastka z makiem

Mam dla Was kolejny przepis na ciasteczka (nie tylko) świąteczne. Tym razem z makiem. Jak już uporamy się z przygotowaniem ciasta, bardzo szybko przygotujemy ciastka to pieczenia, ponieważ nie wymagają one wykrawania foremkami wymyślnych kształtów :)


Składniki:
  • 100g mąki pszennej
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 70g cukru
  • 1jajko
  • 100g masła
  • 20g nasion maku
Przygotowanie:
  • w misce mieszamy mąkę z proszkiem budyniowym i solą. 
  • dodajemy cukier, żółtko i masło i ucieramy lub ręcznie zagniatamy ciasto.
  • z ciasta formujemy kulę, którą przecinamy na pół i jedną połowę odkładamy do lodówki.
  • pozostałą część rozwałkowujemy na kwadrat (ok 16x16cm) i kroimy go na 4 równej szerokości paski.
  • paski smarujemy roztrzepanym białkiem.
  • pierwszy pasek posypujemy odrobiną maku i przykrywamy kolejnym paskiem, stroną z białkiem do dołu. Smarujemy pasek z wierzchu białkiem, posypujemy makiem i przykrywamy kolejnym paskiem, znowu białkiem do dołu. I ponownie smarujemy białkiem, sypiemy makiem i przykrywamy ostatnim paskiem, już nie smarując wierzchu białkiem.
  • delikatnie formujemy brzegi, żeby powstała w miarę równa "sztabka", owijamy ją folią i odkładamy do lodówki.
  • tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
  • sztabki kroimy na paski szer. 0,5cm, układamy na blasze i pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni (górna i dolna grzałka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz