Składniki:
- 100g mąki pszennej
- 1 op. budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 70g cukru
- 1jajko
- 100g masła
- 20g nasion maku
- w misce mieszamy mąkę z proszkiem budyniowym i solą.
- dodajemy cukier, żółtko i masło i ucieramy lub ręcznie zagniatamy ciasto.
- z ciasta formujemy kulę, którą przecinamy na pół i jedną połowę odkładamy do lodówki.
- pozostałą część rozwałkowujemy na kwadrat (ok 16x16cm) i kroimy go na 4 równej szerokości paski.
- paski smarujemy roztrzepanym białkiem.
- pierwszy pasek posypujemy odrobiną maku i przykrywamy kolejnym paskiem, stroną z białkiem do dołu. Smarujemy pasek z wierzchu białkiem, posypujemy makiem i przykrywamy kolejnym paskiem, znowu białkiem do dołu. I ponownie smarujemy białkiem, sypiemy makiem i przykrywamy ostatnim paskiem, już nie smarując wierzchu białkiem.
- delikatnie formujemy brzegi, żeby powstała w miarę równa "sztabka", owijamy ją folią i odkładamy do lodówki.
- tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
- sztabki kroimy na paski szer. 0,5cm, układamy na blasze i pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz