sobota, 5 grudnia 2015

Norweskie bułeczki cynamonowe

Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią" i jest dla mnie kolejnym przykładem na to, że ciepłe ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Po drożdżowych ślimakach z śliwkami, przyszedł czas na norweskie cynamonowe bułeczki, które w Polsce znane są pod podobną postacią amerykańskich Cinnamon Rolls.



Składniki:
  • 600g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
  • 100g masła
  • 400ml mleka
  • 2 jajka
wypełnienie:
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
  • w misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. 
  • świeże drożdże rozrabiamy w kilku łyżkach mleka i wlewamy do suchych składników.
  • resztę mleka mieszamy z jajkami i roztopionym masłem.
  • wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (kiedy już się połączą, możemy użyć miksera z mieszadłami hakowymi). Ucieramy, aż ciasto będzie elastyczne i da się uformować w kulę.
  • kulę ciasta przekładamy do wysmarowanej olejem miski i obtaczamy ciasto w tłuszczu. 
  • przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • przygotowujemy wypełnienie: mieszamy dokładnie masło z cukrem i cynamonem (możemy na chwilę włożyć składniki do kuchenki mikrofalowej, żeby łatwiej było je wymieszać).
  • wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką. Lekko je rozciągamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 50x25cm.
  • smarujemy całość dokładnie aż po brzegi masą cynamonową
  • zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry szer. ok 3-4 cm. 
  • przekładamy kawałki do formy (33x24cm lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia (cięciem do góry).
  • odstawiamy na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem
  • pieczemy 25 minut w temp. 230 stopni.
Bułeczki najlepiej smakują ciepłe, ale jeżeli Wam zostaną na kolejny dzień, możecie je odgrzać wkłądając na chwilę do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Możecie je też pokryć grubą warstwą lukru :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz