Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 45g świeżych drożdży (lub 21g suchych)
- 100g masła
- 400ml mleka
- 2 jajka
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- w misce mieszamy mąkę z cukrem i solą.
- świeże drożdże rozrabiamy w kilku łyżkach mleka i wlewamy do suchych składników.
- resztę mleka mieszamy z jajkami i roztopionym masłem.
- wlewamy składniki mokre do suchych i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (kiedy już się połączą, możemy użyć miksera z mieszadłami hakowymi). Ucieramy, aż ciasto będzie elastyczne i da się uformować w kulę.
- kulę ciasta przekładamy do wysmarowanej olejem miski i obtaczamy ciasto w tłuszczu.
- przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- przygotowujemy wypełnienie: mieszamy dokładnie masło z cukrem i cynamonem (możemy na chwilę włożyć składniki do kuchenki mikrofalowej, żeby łatwiej było je wymieszać).
- wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany mąką. Lekko je rozciągamy, oprószamy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt ok. 50x25cm.
- smarujemy całość dokładnie aż po brzegi masą cynamonową
- zawijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na plastry szer. ok 3-4 cm.
- przekładamy kawałki do formy (33x24cm lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia (cięciem do góry).
- odstawiamy na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
- smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem z mlekiem
- pieczemy 25 minut w temp. 230 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz