Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
- 6 dużych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka kukurydzy
- 100g sera żółtego, startego lub w plastrach
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano
- 6 placków pszennej tortilli
- ewentualnie sos chilli
- 2 łyżki oleju
- duży kubek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ewentualnie sos chilli
- podsmażamy na oleju wołowinę.
- kiedy będzie lekko przyrumieniona, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki, doprawiamy przyprawami i sosem chilli. Mieszając smażymy dalej przez ok. 10-15 minut.
- dodajemy rozdrobniony czosnek, pomidory i kukurydzę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 10 minut.
- na środku każdej tortilli układamy ser, a na nim przygotowany farsz
- składamy tortillę zawijając przeciwległe boki, żeby otrzymać kształt prostokąta.
- grillujemy tortillę na lekko przetartej olejem patelni, brzegami do dołu, przewracając na drugą stronę po ok 3 minutach. Zdejmujemy gdy na tortilli odbiją grillowe prążki.
- po około minucie od zdjęcia możemy przekroić tortillę na pół jak na zdjęciu, lub podać w całości.
- podajemy z sosem, który powstaje po zmieszaniu wszystkich podanych składników.
Wspaniale to wygląda aż mam ochotę rzucić tą dietę i zajadać się wspaniałym klasycznym, amerykańskim daniem! dziękuję za inspirację i przypomnienie o smaku ameryki!
OdpowiedzUsuńKochani, zajmuję się sprzedażą fajnych i oryginalnych fartuchów kuchennych. W związku z tematyką tego profilu chciałabym zaproponować i zachęcić Was do zapoznania się z naszą ofertą. To idealny pomysł na prezent dla wyjątkowej osoby. Zapraszam na stronę www.fartuchy-kuchenne.pl Babeczki w naszych fartuchach wyglądają i smakują o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuń